Forum o djeci i roditeljima
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 POLAZAK U ŠKOLU

Go down 
Autor/icaPoruka
EMA-ST
baba
baba
EMA-ST

Female
Broj postova : 611
Age : 39
Lokacija : Split
Registration date : 28.07.2009

PostajNaslov: POLAZAK U ŠKOLU   čet tra 22, 2010 7:14 am

POLAZAK U ŠKOLU

Rujan je... godišnjim odmorima je kraj, odrasli se polako vraćaju na svoja radna mjesta, đaci u svoje školske klupe... Međutim jednom dijelu đaka malo je teže nego drugima. Oni po prvi puta uzimaju svoje teške torbe, bilježnice, knjige, spremaju pribor i otvaraju vrata novog velikog svijeta punog izazova, zanimljivosti i neizvjesnosti. Prihvaćaju „teško breme“ đaka prvaka. A roditelji s brigom i ponosom prate kako njihovo dijete prelazi još jednu stepenicu svog razvojnog puta.

Polazak u školu vrlo je stresno razdoblje, kako za dijete tako i za njegove roditelje. Događaj je to koji postavlja zahtjeve na različitim područjima života: kognitivnom, emocionalnom i socijalnom. Ako je do sada vaše dijete već upisano u prvi razred osnovne škole, znači da je dostiglo odgovarajući stupanj psihofizičke i socijalne zrelosti. I vrlo je vjerojatno da će stvari «teći svojim tokom» i da će na vrijeme savladavati sve zahtjeve koji se pred njega postavljaju. No, to ne znači da mu vi kao roditelj ne možete olakšati pojedine korake svojom podrškom i pomoći.

Vrlo je važno od početka kod djeteta razvijati pozitivne stavove prema školi. Neki roditelji imaju negativna iskustva iz svojih školskih dana ili se ne slažu s pojedinim stvarima u našem školskom sustavu pa, najčešće nenamjerno i nesvjesno, i kod vlastite djece potiču izgradnju negativnog stava (ili čak straha) prema školi i onome što ih tamo očekuje. Ne zaboravite da su naši maleni kao spužve, da nas prate, upijaju naše riječi i postupke i kad toga nismo svjesni. Vi ste važan model u životu svog djeteta i ono će se u mnogim slučajevima voditi vašim ponašanjem da bi naučilo kako u pojedinim situacijama reagirati.

Iako se nastoji da prijelaz iz vrtića u školu bude što prirodniji, ipak je za djecu to velika promjena. Od učenika se očekuje da dulje sjede na jednom mjestu, da prate što se na nastavi dešava i da aktivno sudjeluju u radu cijelog razreda. Stoga se kod neke djece javljaju poteškoće jer ne mogu odmah udovoljiti svim zahtjevima pa se događa da im je pažnja kratkotrajna, da se stalno imaju potrebu okretati, šetati, izlaziti iz razreda i sl.

Vrlo je korisno svoje dijete i prije polaska u školu početi pripremiti na ono što ga očekuje. Pokušajte dijete uključiti što je više moguće u pripremne aktivnosti poput nabavljanja torbe za školu, knjiga, školskog pribora i sl.

Također je važno da dijete ima svoje stalno mjesto za rad. Stoga nastojite urediti kutak koji će biti samo njegovo mjesto gdje će spremati svoje knjige, pisati zadaću. Važno je da u radnom kutku ima što manje stvari koje bi ga mogle ometati (poput igračaka, sličica, stripova i sl.) Uređivanje radnog prostora možete pretvoriti u zajedničku aktivnost kojoj će vaše dijete pridonijeti vlastitim idejama.

U želji da njihovo dijete bude što uspješnije i što sretnije, događa se da roditelji pred dijete, ali i pred sebe postavljaju previsoka očekivanja. Isto se tako događa da se ta očekivanja ne uspiju ispuniti, što može rezultirati nezadovoljstvom i lošom slikom o sebi. Ne smijemo zaboraviti da uspjeh u pojedinom području ovisi o predispozicijama (sposobnostima) i o radu, odnosno uloženom trudu. Stoga pokušajte svom djetetu davati zadatke koji su malo teži od njegove trenutne «razine», odnosno zadatke za koje mora uložiti napor da bi ih uspješno riješilo. Na taj način će imati mogućnost vlastitim zalaganjem postići uspjeh. Jedan predivan osjećaj! To je korisno za razvoj sposobnosti i upravo ljekovito za njegovo samopouzdanje. ...I naravno, svakako ga pohvalite kad nešto dobro napravi.

U početku ćete vjerojatno i vi «krenuti u školicu», učiti pisati slova, brojke, čitati priče. Zgodno ponavljanje, zar ne?
Vaš veliki đak će trebati vašu pomoć, ako ništa drugo, u razvijanju radnih navika i preuzimanju odgovornosti za vlastite obveze. Puno je to posla, uz svakodnevni posao i ostale obveze jednog roditelja. I oduzima dosta vremena..... I eto zamke! Događa se da roditelji ne rade sa svojim djetetom nego rade umjesto njega. Istina, to je brže, točnije, urednije... No, dugoročno vrlo loše za dijete. Ne samo da se tako neće osamostaliti i razviti radne navike i vještinu učenja, nego će takav način rada imati negativan utjecaj na već spominjanu sliku o sebi. Dakle, pokušajte pratiti, provjeriti, ispraviti. Ali pustite dijete da odradi svoj dio posla.... I naravno, svakako ga pohvalite kad nešto dobro napravi.

Ne zaboravite, niste sami!

Ukoliko zatreba, savjetujte se s učiteljicom ili stručnom službom škole. Kvalitetna suradnja i redovita razmjena informacija važne su za zajednički uspjeh u odgoju i obrazovanju naših malih i onih malo većih.....


Evo nekoliko prijedloga kako kroz igru možete kod djeteta razvijati koncentraciju, rječnik, dosjećanje i grafomotoriku:

1. Napravite raznobojne kartice i na njih nacrtajte velika tiskana slova. Kartice izmiješajte i dajte djetetu da izvuče jednu. Na glas imenujte izvučeno slovo i zadajte djetetu da se prisjeti što više riječi koje počinju na to slovo. Nakon što završi, pokušajte i vi predložiti nekoliko riječi (pazite da one budu jednostavne i prilagođene dobi) kako bi ih dijete postepeno usvojilo. Igru možete igrati i bez kartica, dok šećete gradom, sjedite negdje u prirodi, vozite se autom i sl.

2. S djetetom možete raditi i jednostavne pred-vježbe za usvajanje čitanja i pisanja. Izrecite glasno jednu riječ (počnite s kratkim i poznatim riječima), a djetetov je zadatak da kaže koje je glasove čuo u toj riječi (npr. vi kažete „tata“, a dijete „t-a-t-a“). Duljinu i težinu riječi postepeno povećavajte.
Igru možete igrati i u suprotnom smjeru: tako da vi govorite glasove, a dijete pokuša pogoditi koja je to riječ.

3. Vaš stan na neko vrijeme možete pretvoriti u malu galeriju. A glavni umjetnik neka bude vaš mali đak. Osigurajte mu dovoljno kreativnog pribora (bojica, flomastera, olovki). Vi možete započeti crtež ili mu ispričati neku priču. Dijete neka nastavi i kreira vlastito umjetničko djelo koje će se naći na zidu njegove sobe ili nekog drugog kutka u stanu. To može biti nešto konkretno ili jednostavno različite kompozicije linija i oblika. Na taj način pridonijet ćete razvoju grafomotorike, ali i kreativnosti. Nakon što skupite nekoliko crteža, možete organizirati i malu licitaciju djetetovih radova u krugu obitelji. Bake i djedovi rado će se odazvati.
Klaudija Škrlec, prof. psiholog

SAVJETE DAJE:
UDRUGA IGRA

SVETI DUH 55, 10000 ZAGREB
TEL: 385 1 3704 537
E-MAIL: udruga.igra@zg.htnet.hr

WWW.UDRUGAIGRA.HR
[Vrh] Go down
Korisnički profil
 
POLAZAK U ŠKOLU
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 :: Djeca :: Jaslice,vrtić,škola.-
Forum(o)Bir: