Forum o djeci i roditeljima
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikRegistracijaLogin

Share | 
 

 ŠKOLSKA DJECA

Go down 
Autor/icaPoruka
ninana
Moderator
Moderator
ninana

Female
Broj postova : 10836
Age : 33
Lokacija : Tuzla
Registration date : 03.06.2009

PostajNaslov: ŠKOLSKA DJECA   pon pro 28, 2009 7:10 pm

7 godina
Dijete je zadovoljilo svoju radoznalost, što se tiče anatomskih razlika među spolovima.
Manje ga zanima seksualnost.
Ima još ponešto međusobnih istraživanja i igrica, ali ipak manje nego ranije.
Javlja se interes za seksualnu ulogu i karakteristike dječaka i djevojčica.
Ta godina može biti zadnja kada se djevojčice i dječaci još nesmetano igraju zajedno.
Jake su i dugotrajne "ljubavi" između dječaka i djevojčica, sa često intenzivno izraženom predstavom o vjenčanju i budućnosti.

Raste želja za novim dojenčetom u porodici koje bi bilo istog spola kao i dijete samo.
Dijete prihvaća objašnjenje da dojenče naraste iz sjemena u majčinoj utrobi.
Zna da žena može imati dojenče, a da ga stare žene ne mogu imati.
Zanimaju ga knjige o dojenčetu.
Povezuje promjene na trudnici s pojavom dojenčeta.
Zadovoljno je s objašnjenjem da dojenče nastane iz dva sjemena: očevog i majčinog.
Može zapitkivati o detaljima poroda: gdje će biti mama kad bude rađala, kako će dojenče izaći?

8 godina
Jako je zanimanje za seksualnost, ali su međusobna istraživanja i igrice već rjeđi. Jača interes za vulgarne šale i izraze, izgovaranje ili pisanje nepristojnih riječi o ekskreciji ili seksualnim događajima i organima.
Djevojčice počinju zapitkivati o menstruaciji.
Dječaci opažaju da su neke djevojčice zgodne i obratno.
Planiraju da će imati vlastiti dom kad se ožene.
Spolovi se pri igri spontano odvajaju.
Snažno je zanimanje za dojenče.
Shvaćaju postupni rast dojenčeta u maminom trbuhu i promjene na majci u vezi s tim.
Zanimaju ih detalji o tome u kojem dijelu trbuha "raste" dojenče. Zamjenjuju trbuh sa stomakom.
Neke djevojčice pitaju o očevoj ulozi pri oplođivanju.

9 godina
Dijete može razgovarati o skupljenim seksualnim informacijama s vršnjacima istog spola. Zanima se za detalje i funkcioniranje osobnih seksualnih organa.
Traži objašnjenja u knjigama i slikama.
Ne želi da ga roditelj suprotnog spola vidi golog.
Pri igri spolovi su odvojeni. Ako dođe do zajedničke zabave, mogu se igrati ljubljenja i izbora "dječaka" i "djevojčica" ("dečki" i ""djevojke").
Povezuje samoga sebe s reprodukcijskim procesom ("Mogu li ja imati dijete?", "Imam li ja u sebi sjeme?").

10 godina
Djevojčice: mnoge su već u ovom uzrastu sudjelovale pri seksualnim igrama. Većina je već čula o menstruaciji. Neke pokazuju umjereno zanimanje za očevu ulogu pri reprodukciji. Rijetke su one koje su nezainteresirane za seksualnost i koje ne ispituju.
Postoji interes za neukusne šale, većinom povezane s analnom i glutealnom regijom, manje s genitalijama.
Često te šale ispričaju i majci.
Jača interes za dječake, udaju i za djecu u budućnosti. Taj interes je konkretan.
Dječaci: mnogi su već sudjelovali u seksualnim igrama. Većina ne ispituje mnogo o seksualnim temama.
Većina zna da je izvor djeteta u majci i većina je već čula o spolnim odnosima i o očevoj ulozi u tim odnosima. Interesira ih kako otac "posije sjeme". Neki misle da to mora biti "teško".
Javlja se uporaba ružnih riječi i šala o seksualnim aktivnostima i o ekskreciji.
Često pričaju te šale majci mada ne razumiju njihovo pravo značenje.
Nemaju još jasnih predstava o tome kakve šale i riječi mogu upotrebljavati u društvu djevojčica i odraslih.
Neki govore o svojoj budućoj djeci: što će im ostaviti i kako će ih odgojiti.

11 godina
Djevojčice: većina je poučena o menstruaciji, razmnožavanju i o spolnim odnosima. Mada su neke to "znale već mnogo godina", sada su poučenost i razumijevanje tih pojava temeljitiji i realističniji.
Razlikovanje između urinarnog i genitalnog sustava je jasnije. Objašnjenja o spolnim odnosima i razmnožavanju bolje razumiju ako nema nepotrebnog kompliciranja s ljubavnim i moralnim interpretacijama. Najbolje je ako im se to objašnjava sa somatskog i biološkog aspekta.
Neke se ne mogu pomiriti s vlastitom seksualnom diferencijacijom, a naročito s činjenicom da već imaju menstruaciju. Ipak, većina pozitivno prima te događaje. Velik je interes za razvoj grudi, kod sebe i vršnjakinja.
Dječaci: više su zainteresirani za seksualne probleme nego godinu dana ranije. Skupljaju informacije uglavnom kod vršnjaka, rjeđe pitaju odrasle. Često se interesiraju za erotične nadražaje: knjige, filmove, razgovore, šale i za seksualno ponašanje životinja. Većina ocjenjuje sve ono što je u vezi sa seksualnošću kao "prljavo". Česte su erekcije, koje nastupaju i kod neerotičnih nadražaja (opće uzbuđenje, ljutnja, strah). Većina dječaka zna za masturbaciju, neki su je već i prakticirali.

12 godina
Djevojčice: jako je zanimanje za menstruaciju. Neke su tajanstvene s obzirom na svoju menstruaciju, druge su preplašene ili odbijaju razgovor, a većina prima menstruaciju kao prirodnu pojavu.
Još uvijek im nisu posve jasne predstave o spolnom odnosu. Mnogo je šala i dvosmislenog pričanja o seksualnim temama. Pri tome su dječaci često aktivniji mada su i djevojčice rado prisutne pri takvim razgovorima. Jaka je emocionalna vezanost za prijateljicu, češće nego za prijatelja.
Dječaci: interes za seks raste. Većini dječaka su izvor informacija o seksualnim događajima druga djeca i te informacije su često netočne. Dječaci sa zanimanjem čitaju o seksualnim problemima u knjigama. Vulgarna seksualna nomenklatura, šale i primjedbe česte su, mada mnogi dječaci ne razumiju njihov pravi smisao. Neki traže značenje tih izraza u rječnicima (naravno, bezuspješno). Zanimaju se za detalje na vlastitim genitalijama, za seksualne slike i spolne aktivnosti životinja.
Manji broj dječaka raspravlja o seksualnim problemima s roditeljima, većina više voli razgovarati bezlično, s tuđom osobom.
Česte su erekcije i masturbacije, ljubakanje na zabavama ili bar interesi za to, zviždanje za djevojčicama, draženje, gurkanje, kikotanje, zadirkivanje i drugi početni oblici skretanja pažnje na sebe.

13 godina
Djevojčice: na kraju te godine većina je djevojčica već dobila menstruaciju i primila je taj događaj kao prirodan. Neke se još nisu pomirile s tom promjenom. Interes za dječake je prikriven. Mnogo je smijeha, šala, draženja i dvosmislenih izraza u vezi s dječacima.
Dječaci: stidljivi su. Neugodno im je kad su svučeni. Neugodno im je i zbog čestih erekcijas i mnogi žele zbog toga stalno nositi elastične kupaće gaćice. Seksualna aktivnost je skoro isključivo masturbacija. Kod nekih već nastupaju noćne polucije, drugi još nisu o tome ništa čuli.

14 godina
Djevojčice: interesiraju ih složeniji problemi razmnožavanja - abortusi, kontracepcija. Ne samo da same mnogo bolje razumiju seksualne aktivnosti, nego neke čak i pitaju kako se to objašnjava djetetu.
Raste interes za društvene i moralne aspekte seksualnih aktivnosti: ljubljenje, milovanje, koliko smiju dopustiti dječaku. Dojmovi o tome su prije svega kvantitativni: "Ni za ruku me nije primio." Mnoge djevojčice oslobode se i postanu u društvu dječaka veoma samouvjerene i poduzetne. Same o sebi izjavljuju da ih obuzme čudno osjećanje pri gledanju erotičnih scena u filmu ili kad ugledaju dječaka koji im se dopada.
Dječaci: skoro svi dječaci imaju za sobom masturbacijsku praksu. Mnogi su već doživjeli noćne polucije. I jedna i druga uzrok su za zabrinutost, više puta uzrok za osjećanje krivice - naročito kod onih koji nisu o tome ništa čuli od roditelja ili nemaju priliku o tome raspravljati s vršnjacima.
Erotični interesi definitivno se usmjeravaju ka djevojčicama.

15 godina
Djevojčice: još je i dalje jak interes za socijalne aspekte seksualnosti i etička pitanja. Rasprave s majkom mogu biti već toliko zrele da su predmet njihova interesa pitanja o tome kako možeš urediti seksualni život ako se ne udaš, o kontracepciji i o detaljima ljubakanja.
Dječaci: seksualni interesi još su usmjereni. Stimulansi koji izazivaju seksualna nadraživanja još su specifičniji. Zanimanje za djevojčice je društvenije i individualnije, manje anatomsko (zanimanje za samu djevojku, želja za sastankom umjesto interesa za grudi, noge itd. kao ranije).
Učestalost masurbacije raste.
Većina dječaka želi da su sami dok se oblače i kupaju. Seksualne šale pričaju se samo u muškom društvu.

16 godina
Djevojčice: većina djevojčica je dobro informirana o seksualnim događajima. Mnoge još ne znaju pravilno povezati svoje informacije s iskustvom i vlastitim doživljajima. Većinom su zrele u svom seksualnom i erotičnom doživljavanju te su pri izboru dječaka i u odnosima s njim potpuno odgovorne.
Dječaci: zanimanje za djevojke raste. Društveni kontakti s djevojkama i neki početni oblici seksualnih aktivnosti (ljubljenje, milovanje) postaju sve češći. Mnogi dječaci teško svladavaju svoj seksualni nagon i često masturbiraju. Bolji je uvid u seksualna zbivanja kod djevojaka i odraslih.
Mnogi tek u tom uzrastu saznaju sve točno o menstruaciji. Javlja se stav razumijevanja prema seksualnim aktivnostima drugih ljudi.

Prim. dr. Ivica Ružička

_________________
[Vrh] Go down
Korisnički profil
žuža
Vrhunska tipkalica
žuža

Female
Broj postova : 2809
Age : 40
Lokacija : varaždin
Registration date : 03.02.2008

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   pon pro 28, 2009 10:50 pm

zanimljivo štivo,hvala ti draga na trudu!!!
[Vrh] Go down
Korisnički profil
ninana
Moderator
Moderator
ninana

Female
Broj postova : 10836
Age : 33
Lokacija : Tuzla
Registration date : 03.06.2009

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   uto pro 29, 2009 10:24 am

nema na cemu.
To je malo za one koji imaju stariju djecicu, odnosno koja vec idu u skolu

_________________
[Vrh] Go down
Korisnički profil
mamma
Novorođenče
Novorođenče
mamma

Female
Broj postova : 47
Age : 38
Lokacija : Petrinja
Registration date : 08.03.2010

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   pon oľu 08, 2010 1:52 pm

Ja pročitala, ali moja Thalia ima 8 godina, pronalazim osobina i za 7 i za 8 a i za 9 god. Što bi to značilo....?
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://www.pmat.bloger.hr/
ninana
Moderator
Moderator
ninana

Female
Broj postova : 10836
Age : 33
Lokacija : Tuzla
Registration date : 03.06.2009

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   pon oľu 08, 2010 11:10 pm

Ne razvijaju se bas sva djeca skolski i nemaju bas svi isti tempo razvoja. Nije to nista za zabrinut.

_________________
[Vrh] Go down
Korisnički profil
mamma
Novorođenče
Novorođenče
mamma

Female
Broj postova : 47
Age : 38
Lokacija : Petrinja
Registration date : 08.03.2010

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   uto oľu 09, 2010 9:37 am

Ma da imaš pravo.....
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://www.pmat.bloger.hr/
sirena
Novorođenče
Novorođenče
sirena

Female
Broj postova : 44
Registration date : 11.02.2008

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   pet srp 23, 2010 6:24 pm

bit će da je moje djete napredno ,sada će napuniti 7 a već smo u fazi 8,i 8 godišnjaka,a seksualnost nam je jako naglšena,dotjerivanje,igranje sa dečkima ni pod razno i još puno toga
[Vrh] Go down
Korisnički profil
ninana
Moderator
Moderator
ninana

Female
Broj postova : 10836
Age : 33
Lokacija : Tuzla
Registration date : 03.06.2009

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   sub srp 24, 2010 9:52 am

imas naprednu curu

_________________
[Vrh] Go down
Korisnički profil
zvrk06
Admin
zvrk06

Female
Broj postova : 12186
Age : 30
Lokacija : Dalmacija u mom oku
Registration date : 30.01.2008

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   sub srp 24, 2010 1:05 pm

ninana je napisao/la:
imas naprednu curu


_________________[Vrh] Go down
Korisnički profil http://mojabeba.forumotion.net
sirena
Novorođenče
Novorođenče
sirena

Female
Broj postova : 44
Registration date : 11.02.2008

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   sub srp 24, 2010 3:08 pm

ninana je napisao/la:
imas naprednu curu

očito imam ,smao me strah šta će biti u 2,3 razredu ,očito će ju pucat pubertet
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Mubinica
Novorođenče
Novorođenče
Mubinica

Female
Broj postova : 36
Age : 46
Lokacija : BiH
Registration date : 19.12.2010

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   ned pro 19, 2010 6:41 am

Evo jos jednog skolarca. :)
[Vrh] Go down
Korisnički profil
ninana
Moderator
Moderator
ninana

Female
Broj postova : 10836
Age : 33
Lokacija : Tuzla
Registration date : 03.06.2009

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   ned pro 19, 2010 11:10 pm


_________________
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Mubinica
Novorođenče
Novorođenče
Mubinica

Female
Broj postova : 36
Age : 46
Lokacija : BiH
Registration date : 19.12.2010

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   uto pro 21, 2010 6:56 am

Bolje reci pred-skolska :))
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Maran
Novorođenče
Novorođenče


Female
Broj postova : 6
Lokacija : Pula
Registration date : 08.12.2012

PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   sub pro 08, 2012 1:22 pm

Zanimljiva tema, mene sada već sve više zanima dob kod djevojčica od 9 godina. Da bih s mojom Majom mogle razgovarati i da se ne udaljimo jedna od druge već da se još više povežemo. Kako je čarobno kada djevojčica postaje žena.....
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: ŠKOLSKA DJECA   

[Vrh] Go down
 
ŠKOLSKA DJECA
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 :: Djeca :: Djeca 6+-
Forum(o)Bir: